Πρόσκληση υποβολής περίληψης για το συμπόσιο “Η Έννοια της Αξίας στο Κεφάλαιο του Κ. Μαρξ”

Συμπόσιο

Η Έννοια της Αξίας στο Κεφάλαιο του Κ. Μαρξ

Πρόσκληση Υποβολής Περιλήψεων

Στο πρώτο κεφάλαιο του Κεφαλαίου (Das Kapital) ο Καρλ Μαρξ αναπτύσσει το πλέγμα εννοιών που θα αποτελέσουν το θεμέλιο για την επιστημονική μελέτη του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής (ΚΤΠ). Οι βασικές έννοιες, δεν είναι άλλες από το εμπόρευμα, το χρήμα, το ισοδύναμο, την εργασιακή δύναμη και την εργασία (αφηρημένη και συγκεκριμένη), τον κοινωνικό καταμερισμό της εργασίας, την εμπορευματική παραγωγή και, ίσως τη θεμελιωδέστερη όλων την αξία (χρήσης, ανταλλακτική, εμπορευματική ή άνευ επιθετικού προσδιορισμού). Όπως συμβαίνει συνήθως με τόσο ρηξικέλευθα έργα το παραπάνω εννοιολογικό πλέγμα δεν έτυχε μονοσήμαντης ερμηνείας, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του έως τις μέρες μας (βλ. π.χ. Θέσεις τ. 167). Ο αναστοχασμός δε επί των συγκεκριμένων εννοιών μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα διεπιστημονική περιοχή μεταξύ της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας της επιστήμης.

Το συμπόσιο είναι αφιερωμένο στον κριτικό αναστοχασμό τόσο από οικονομική όσο και από φιλοσοφική σκοπιά, των εννοιών που αναπτύσσονται στο πρώτο κεφάλαιο του Κεφαλαίου. Ενδεικτικά, μερικά από τα ερωτήματα με τα οποία θα καταπιαστεί είναι τα ακόλουθα:

-Τι είδους οντότητα είναι η αξία;

-Ποιος είναι ο μηχανισμός παραγωγής της αξίας;

-Τι είδους εξήγηση παρέχει η έννοια της αξίας;

-Τι είναι ο φετιχισμός του εμπορεύματος;

-Ποιο είναι το αντικείμενο ανάλυσης του πρώτου κεφαλαίου;

Επιβεβαιωμένες ομιλίες:

Θοδωρής Δημητράκος (Επίκουρος Καθηγητής Αναλυτικής Φιλοσοφίας, Παν. Πατρών)

Γιάννης Μηλιός (Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, ΕΜΠ)

Κώστας Πασσάς (Επίκουρος Καθηγητής Οικονομίας και Κοινωνίας στη Σύγχρονη Ελλάδα, Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Στάθης Ψύλλος (Καθηγητής Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Μεταφυσικής, ΕΚΠΑ)

Στο συμπόσιο θα προστεθούν έως δύο ομιλίες από τη διαδικασία της πρόσκλησης υποβολής περιλήψεων. Οι ενδιαφερόμενες/οι καλούνται να υποβάλουν, ως επισυναπτόμενο αρχείο, στο thdimitrakos@upatras.gr μια περίληψη 500 λέξεων (συμπεριλαμβανομένων των υποσημειώσεων, αλλά εξαιρουμένης της βιβλιογραφίας) με καταληκτική ημερομηνία την 31/01/2025 (ενημέρωση αποδοχής έως τις 15/02/2025). Οι περιλήψεις θα πρέπει να σκιαγραφούν τους σκοπούς καθώς και τους θεωρητικούς και μεθοδολογικούς άξονες της εργασίας. Στο κυρίως σώμα του ηλεκτρονικού μηνύματος θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, ηλεκτρονική διεύθυνση και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα 50, περίπου, λέξεων.

Νέα & ανακοινώσεις